ChatBot Nedir? Pazarlamada ChatBot Kullanımı

ChatBot Nedir? Pazarlamada ChatBot Kullanımı

Klasik ticaret her ne kadar liderliğini devam ettirse de, e-ticaret her geçen yıl büyümeye devam ediyor. Özellikle son 13 yıldan bu yana sosyal medya kavramınında konuya dahil olmasıyla birlikte işletmeler tüketicilere ulaşabilmek için aklınıza gelebilecek tüm sosyal medya mecralarını aktif bir biçimde tercih etme eğilimi göstermekte. Buna hemen ilave etmeliyim ki, son 10 yıl içerisinde önem kazanan içerik, sosyal medya kanalları üzerinden tüketiciye ulaşmanın en önemli basamaklarından birisini oluşturuyor. Web 2.0 ile birlikte tek yönlü olmaktan çıkarak çift yönlü bir iletişim imkanı oluşturan internet, sosyal medya üzerinden tüketicilere ulaşma noktasında, tüketicilere her ne kadar büyük özgürlükler sağlasa da, işletme ya da markayla direkt iletişim kurmakta yetersiz kalabilmekte.

Mevcut sosyal ağların bir çoğunda var olan mesajlaşma eklentileri, işletmelerin 24 saat boyunca tüketici sorularını yanıtlayıcı, onları yönlendirici olması amacıyla oluşturulsalar da özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin 24 saat boyunca bire bir tüketici ile iletişim halinde olamama ihtimalleri göz önünde bulundurulduğunda malesef ki etkisiz kalabiliyor. İşletme segmentleri düşünüldüğünde özellikle kurumsal büyük işletmeler için kodlanan ChatBot’lar bu noktada küçük ve orta ölçekli işletmelerin de imdadına yetişiyor.

Kısaca tanımlamak gerekirse ChatBot kavramı; işletmeler ve tüketiciler arasında 24 saat iletişim imkanı sağlayan, belirli parametrelerle önceden hazırlanan ve öğrenen yapay zeka kodlamasına sahip sohbet yanıtlayıcıdır. Verilen sorulara en uygun yanıtları vererek sohbet ortamı yaratan, hatta bazen karşınızda yazışmakta olduğunuz kişinin gerçek olabileceğini bile düşündüğümüz yanıtlama yazılımlarıdır. Pazarlama açısından değerlendirdiğimizde olay yalnızca karşı tarafı yanıtlamak değil, aynı zamanda ürün yada hizmet hakkında bilgilendirmek, seçenekler sunmak, hatta tüketiciyi satın almaya ikna etmekte kullanılabilen yapay zeka yazılımlar olarak tanımlamak mümkündür.

İnternet trafiğinin mobile doğru kaymasıyla birlikte önemi giderek artan mobil uygulamalar içerisinde en çok tercih edilen Sosyal ağ uygulamaları ve mesajlaşma yazılımları, kullanıcıların mobil cihazlar üzerinde en çok vakit geçirdiği platformları oluşturmakta. Facebook’a ait Facebook Messenger uygulaması da bu bağlamda sıklıkla tercih edilen mesajlaşma yazılımlarından birisi. Dolayısıyla ChatBot’lar başta Facebook Messenger olmak üzere birçok mobil yazışma uygulamasıyla entegre olabilmelerinin yanı sıra, WordPress, Joomla, Drupal tarzı açık kaynak kodlu ve  özelleştirilebilir web yazılımlarıyla da birlikte kullanılabilmekte. Bu işletmelere hem blogları üzerinden hem de sosyal ağlar üzerinden, kesintisiz tüketici iletişimi kurmalarındaki en büyük avantajı yaratıyor. Küçük büyük birçok işletmenin Facebook üzerinde oluşturduğu onlarca farklı profil olduğunu da dikkate aldığımızda her birini ayrı ayrı yönetmenin ne denli zor olacağını da az çok tahmin edebilirsiniz. Burada imdadımıza yetişen ChatBot’lar sizin oluşturduğunuz parametreler çerçevesinde, tüketicilere en uygun yanıtları vererek onlarla iletişim kurmanızı da kolaylaştırmakta.

Tüm bu bahsettiklerimizin yanında ChatBot’lar tüketiciden aldıkları komutları da yerine getirebilme özelliklerine sahip. Örnek vermek gerekirse ünlü para transferi uygulaması P2P, ChatBot’lar sayesinde ses komutlarıyla para transferi yapabilme özelliğine sahipken, bankalara ait ChatBot’lar ses komutlarıyla uygulamayı daha rahat kullanmanıza imkan tanıyabilmekte, PizzaHut, Popeyes, McDonalds gibi fast-food işletmeleri bile bugün e-siparişleri chatbot yazılımları aracılığıyla almakta. Hem yazı hem ses hem de görsel yönlendirmelere sahip olabilen ChatBot’lar tüketiciye ulaşma ve onları yönlendirme bağlamında her geçen gün artan özelliğiyle işletmelerin vazgeçilmez unsurlarından birisini meydana getirmekte.

Siz de kısa sürede Facebook Messenger üzerinden işletmenize ChatBot oluşturarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Nasıl mı? Yazının devamında.

Bir önceki yazımız olan E-Ticaret Sitelerinde İçerik Pazarlama Önerileri başlıklı makalemizde e-tiicaret, İçerik pazarlama ve içerik pazarlama önerileri hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Çağrı Ergezer

1983 Kahramanmaraş doğumlu. Lisans öğrenimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans İşletme (Pazarlama ABD) ve doktorasını işletme (pazarlama anabilim dalı) üzerine yaptı. Küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu bilgisayar teknolojileri ve internet, onun sosyal medya, dijital pazarlama ve dijital içerikler üzerine yoğunlaşmasını kolaylaştırdı. Şimdi özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan yazar; dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya ve tüketici davranışları üzerine bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Boş zamanlarında kendine ait olan "ergezer.net" adlı blogda deneyimlerini okuyucularıyla paylaşarak yerli yabancı çok sayıda şirkete danışmanlık hizmeti vermekte.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.