Dedikodunun ne olduğunu az çok tahmin edebilirsiniz. İlkel anlamıyla dedikodu, önemli olduğu ve merak uyandıracağı düşünülen, konuyla alakası olsun ya da olmasın birçok kişinin ağızına sakız olabilecek konuların önceleri gizli saklı, sonraları alelade bir şekilde yayılması olarak tanımlanmaktadır. Bazı dedikodular o kadar önemlidir ki, bunu içinizde tutamaz, hemen bir başkasına aktarmak istersiniz. Doğru ya da yanlış herhangi bir bilgi belirli bir sirkülasyonun hemen ardından başladığı yere evrim geçirerek geri dönüş yapar. Çünkü bilgiyi her aktaran ve kullanan bilgi üzerine eklemeler ve çıkarmalar yapar. Duygusallığı ve senaristliği seven bizler de, bu bilgi aktarımının içerisinde en önemli rolü oynarız, yani ücretsiz yayımcılık rolünü.
Hal böyle olunca ilkel şartlarda ağızdan ağıza, kulaktan kulağa yayılma eğilimi gösteren içerikler, teknolojiyle birlikte şekil değiştirerek yayılma mecrasını internet ve sosyal medya üzerine konuşlandırmıştır. Kişilerin herhangi bir baskı unsurunun etkisinde kalmadan, içerikleri internet ve dolayısıyla sosyal medya mecralarında paylaşma isteği viral içeriklerin serbest dolaşımını arttıran en önemli faktörü yaratmıştır. Böylelikle internet üzerinde, ziyaretçilerin dikkatini çekebilme, onları etkileyebilme ve etkinin yardımıyla içeriği farklı kişilerle paylaşabilme tesiri yaratmayı amaçlayan her türlü internet içeriği viral içerik olarak adlandırılmaktadır. “Virtual Content” yani “sanal içerik” olarak ortaya çıkan bu doğal dağılım mekanizması zaman içerisinde Virtual kelimesinin kısalarak Viral halini almasıyla sonuçlanmıştır.
Pazarlama açısından viral içerik ise; içeriğe odaklanarak, ondan etkilenen ve içeriği farklı platformlarda paylaşarak, organik bir şekilde yayılım sağlama etkisini gösterebilen içerikler aracılığıyla yapılır. Geri plandaki asıl amaç ürün, hizmet, işletme, şirket yada marka hakkında iletilmesi gereken mesajın en doğal yolla ve en ucuz şekilde yayılmasının sağlanmasıdır. Tıpkı internet fenomenleri gibi, komik, yararlı ya da paylaşılmaya değer gördüğümüz hemen hemen her şeyin yakınlarımız tarafından da öğrenilmesi bizi de mutlu edecektir. Fikirlerin, bilgilerin virüs misali hızla yayılması tesadüf eseri değil, tam aksine bilinçli ve planlı bir iletişim metodunun yardımıyla yapılmaktadır.
Viral İçeriklerin Kullanıldığı Alanlar
Aslına bakılırsa ister geleneksel medyada istersenizde sosyal medya üzerindeki hemen hemen her mecrada kendisine yer edinen viral içerikler, malum günümüz şartlarında yayılımın hızı, takipçi kitlesinin fazlalığı ve en önemlisi ucuz olması nedeniyle sosyal medya platformlarını mesken edinmiştir diyebiliriz. Reklam ya da sosyal faydaya yönelik bir içerik olsun, virüs gibi yayılabilmesi için özgür, pratik ve paylaşımcı bir kitleye hitap etmesi gerekmektedir. Bu nedenlerden dolayı sosyal medya üzerindeki, sosyal ağlarda, wikilerde, mikro bloglarda, forumlarda, bloglarda, görsel medya paylaşım platformlarında viral içeriklere sıklıkla rastlamaktayız. Elbetteki bu platformların haricinde geleneksel medya üzerinde de başarılı viral içerik paylaşımlarını görebilmek mümkündür.
Viral İçerik Nasıl Oluşturulur?
- Öyle bir içerik hazırlamalısınız ki, içeriğe maruz kalanlar etkilenmeli ve içeriği paylaşma isteği duymalıdır. Viral Pazarlamanın özünde de bu yatmaktadır. Aşağıdaki maddelerde viral içeriğin nasıl olması gerektiği ile ilgili önemli noktalara değinilmiştir.
- Viral içerik hazırlanırken ilk olarak dikkat edilmesi gereken husus içeriğin özgün ve dikkat uyandırıcı bir niteliğe sahip olması gerektiğidir.
- İçeriği hazırlarken hiçbir zaman reklam olduğu havası yaratılmamalıdır. Toplumsal faydaya, kişisel faydaya yönelik hazırlanan içerikler genellikle başarılı olmaktadır.
- İçeriğin paylaşılacağı mecralar özenle seçilmelidir. Paylaşım ilgisiz ziyaretçi kitlesinin bulunduğu mecralarda paylaşılmamalıdır.
- Chip ve Dan Heath adlı kardeşlerin kaleme aldığı “Made to Stick” adlı eserde viral içeriklerinizin herkes tarafından anlaşılabilen (kolay), maruz kalanın zihninde beklenmedik bir etki yaratabilen ve aynı zamanda güvenilir olması gerektiğinden bahsederken, aynı zamanda içeriklerin duygusal yönlerinin ağır basması durumunda etkileme katsayısının daha yüksek olacağı belirtilmektedir.
- İçerik mutlaka öyküleme metoduyla anlatılmalı ve kelimeler özenle seçilmelidir. Tıpkı bir fıkra gibi, yeri gelip şiveleşmeli ve herkes tarafından tek temasta anlaşılabilmelidir.
Bir önceki yazımız olan Mümkün Olduğu Kadar Çabuk Markalaşın başlıklı makalemizde markalaşma, markalaşma süreci ve markalaşma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verilmektedir.