Ürün Ya da Hizmetlere Adını Veren Markalar

Ürün Ya da Hizmetlere Adını Veren Markalar

Ticari bir marka için belirlenen adın, başarılı bir başlangıcın ardından piyasadaki benzer ürünlerle de anılması durumu jenerik marka olarak tanımlanmakta olup aynı zamanda marka bilinirliği açısından da başarının en ideal hali olarak nitelendirilmektedir. Günlük hayatımızda hemen hemen hepimiz için ilkler ve unutulmaz markalar mutlaka vardır. Bir marka olarak piyasaya sunulan hizmet ya da ürünlerden bazıları içimize o denli işler ki, o markayı benzer ürünlerin hepsinde kullanma ihtiyacı hissederiz. Bu durum ilk önceleri yokluktan ya da rekabet eksikliğinden kaynaklanmış, bu arada piyasada kendine iyi bir yer edinmiş markalarda sıkça karşımıza çıkar. Bu markalara ilerleyen dönemlerde gelen rakipler de aslında bilinen markanın imajından faydalanarak piyasada tutunma gayreti içerisindedir.

Örnek vermek gerekirse dünyanın hemen hemen her bölgesinde satılan Blue Jean pantolonların genel ismi Jean olarak kalmıştır. Ülkemizde de Blue Jean markası olan Kot, belirli bir zaman sonra kot pantolon olarak isim yapmaya başlamış ve hafızalarımızda yer edinmiştir. Gilette (Jilet), Walkman, Chicklett (Ciklet), Champagne (şampanya), Frisbee (Frizbi), Hula Hoop, Zippo gibi marka olarak isimlendirilmiş ürünlerin, muadilleri içinde aynı ismin kullanılmasının sebebi de budur.

Jenerik marka ismi de bu bağlamda rekabetin az olduğu ya da hiç olmadığı dönemlerde piyasaya giren, tüketicinin ilk defa karşılaştığı ve üreticinin o dönemlerde piyasaya hakim olduğu ürün ve hizmetlerden oluşmaktadır. Ülkemizde ve dünyada halen daha geçerliliğini koruyan jenerik marka durumlarına verilebilecek somut örnekleri sizler için derledim.

Selpak:

Aslında ülkemizde ilk olarak Eczacıbaşı tarafından piyasaya sürülen kağıt mendilin markasıydı. Zaman içerisinde rekabetin azlığıyla bu marka adı ağızdan ağıza dolaşarak bilinirlik kazandı ve bundan sonra üretilen farklı markalardaki kağıt mendillerde de aynı deyiş kullanılmaya devam edildi. Markete girip selpak var mı? diye sorduğumuzda muhtemelen faklı markaları satın alıp çıkmışızdır.

selpak

 

Orkid:

Benzer ürün gruplarında da aynı isim sürekli kullanılıp gelmiştir. Benzer kategorideki tüm ped ürünleri genellikle Orkid olarak bilinir.

orkid

Pimapen:

En sevdiğim klasikler arasındadır. Bu isim geçerliliğini hala daha korumaktadır. Öyle ki plastik pencere markası olan Pimapen’in bugün onlarca farklı rakibi olmasına karşın hepsine pimapen olarak hitap ederiz. Pimapen tüketici için bazen markanın gerçeği, bazen de Fırat Pen, Winhouse, Akfa, Pakpen, Winsa, Egepen gibi rakip markalar için kullanılmaktadır.

pimapen

Chiclets:

Aslında üretilmiş bir sakız markası olan Chiclets, zamanla tüm sakız markalarına verilen bir isim olarak anılmaya başlanmıştır. Marketten ciklet aldım 🙂

ciklet

Atari:

Bu ismi bilmeyen neredeyse yoktur. 80’lerin ve 90’ların çocuklarında olmazsa olmaz eğlence aracı haline gelen Atari, aslında bir marka olmasına karşın benzer kategorideki markalarada verilen isim halini almıştır.

atari

Sarelle:

Nutella, Çokokrem gibi rakiplerine karşı her zaman marka bilinirliği daha yüksek olan bir ürün olarak karşımıza çıkmıştır. Sarelle bulamadığımız dönemlerde bile Sarelle yerine Çokokrem, Nutella gibi ürünlerden bahsederken bu ismi kullanmışızdır.

sarelle

Kot:

Fabrikası İzmir’de bulunan Blue Jean markası olan Kot, kısa sürede Blue Jean adı yerine Kot Pantolon olarak hayatımıza girmiş ve günümüzde de geçerliliğini korumaya devam etmiştir. Tüm Blue Jean’ler bize göre Kot’tur.

kot pantolon

Oralet:

Yüzlerce farklı isimde rakibe sahip olmasına karşın, Eczacıbaşı tarafından ilk kez piyasaya sürülen limon, mandalina aromalı toz içecektir. Kahvehanelerde artık bu markadan farklıları kullanılmasına karşın genel adı hala daha Oralet’tir.

oralet

Sana:

Yılların margarini Sana yağları. Günümüzde aynı kategorideki margarinlerin genel ismi olarak bilinir. Marketten Sana yağı alıp gelecek olan anneniz, Sana yağı yerine Bizim yağ yada Luna alabilir.

sana yag

Cif:

Unilever şirketi tarafından piyasaya sunulan Cif adlı temizleme ürünü, zaman içerisinde benzer ürünler için de kullanılmış; hatta “ciflemek” gibi bir işlevi dilimize kazandırmıştır.

cif

Vileda:

Aynı Cif gibi bir marka olan Vileda; temizleme kovası ve saplı sümger temizleyiciden oluşur. Piyasada yüzlerce rakibi olmasına karşın hepside aslında Vileda olarak isimlendirilir. Tıpkı Ciflemek gibi “viledalamak” fiilini de dilimize kazandırmıştır.

vileda paspas

Bankamatik:

Hep ürünlerden bahsettik ama bazen hizmet markaları da benzer hizmetler için sıklıkla kullanılır. İş Bankası tarafından Bankamatik adıyla hizmete sunulan ATM’ler. Zamanla diğer bankaların ATM’leri için de kullanılmış ve hala daha kullanılmaktadır.

bankamatik

Jeep:

Amerika menşeili Chrysler’in bir markası olan Jeep, aynı kategorideki diğer ürünler için de kullanılmaktadır. SUV araç olan Jeep, Lexus, Range Rover, Hummer, Toyota gibi SUV modellerin de Jeep olarak isimlendilmesine neden olmuştur.

jeep

Lacoste:

Giyim markası olan Lacoste zaman içerisinde benzer yapıdaki kumaş ve giyim modellerinde temel isim olarak kabul edilmiştir. lacoste yaka t-shirt, Lacoste kumaş gibi kullanımları hala daha geçerlidir.

lacoste

Mobylette:

Mobilet olarak telaffuz edilir. Aslen Fransız markası olan Mobylette, zaman içerisinde zaman içerisinde Peugeot gibi markalara ait benzer ürünlerin de ortak adı haline gelmiştir.

mobilet

Nescafe:

Günümüzde Jacops, Tchibo gibi rakiplerine de Neskafe olarak ad bırakmış efsanevi bir kahve markasıdır.

nescafe

Teflon:

Avrupa menşeili Dupont şirketi tarafından marka haline gelmiş Teflon benze modellerin ortak adıdır. Teflon tava olarak nam salmıştır.

tefal

Thermos:

Tüm dünyada ve ülkemizde benzer markalar için kullanılmıştır. Termos olarak telaffuz edilen marka içine koyduğunuz sıcak ya da soğuk sıvıları uzun süre saklamamızı sağlar. Aslında patentli bir markadır.

termos

Jacuzzi:

Jakuzi olarak telaffuz edilir. Hidromasaj özelliği olan küvetlerin tamamına nedense hep Jakuzi deriz.

jakuzi

Aygaz:

Mutfak tüplerinin ortak adıdır. İpragaz, Milangaz, likitgaz gibi rakiplerini de Aygaz olarak isimlendirir ve kullanırız.

aygaz tup

Bir önceki yazımız olan Başarılı Blog Yazıları Oluşturmanın İpuçları başlıklı makalemizde başarılı blog oluşturmak için, başarılı içerik oluşturmak ve blog yazıp para kazanmak hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Çağrı Ergezer

1983 Kahramanmaraş doğumlu. Lisans öğrenimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans İşletme (Pazarlama ABD) ve doktorasını işletme (pazarlama anabilim dalı) üzerine yaptı. Küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu bilgisayar teknolojileri ve internet, onun sosyal medya, dijital pazarlama ve dijital içerikler üzerine yoğunlaşmasını kolaylaştırdı. Şimdi özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan yazar; dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya ve tüketici davranışları üzerine bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Boş zamanlarında kendine ait olan "ergezer.net" adlı blogda deneyimlerini okuyucularıyla paylaşarak yerli yabancı çok sayıda şirkete danışmanlık hizmeti vermekte.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.