Backlink ve Tanıtım Yazısının SEO Açısından Önemi

Backlink ve Tanıtım Yazısının SEO Açısından Önemi

Ziyaretçilerin %95 gibi büyük bir çoğunluğu web sitelerini tercih ederken, google, bing, yandex, yahoo gibi arama motorlarından yararlanmaktadır. Kendinizden empati kuracak olursanız “adres çubuğuna direkt site adresi yazarak kaç kez giriş yaptınız” sorusunu kendinize sormanız yeterli. İnternetin hayatımıza girmesi ile birlikte siteler arasındaki rekabette iyiden iyiye artmaya başladı. Çünkü ziyaretçilerin siteleri tercih etmeleri, arama motorlarında üst sıralarda görünebilmek ile ilişkilendirildi ve dolayısıyla üst sıralarda yer alan siteler SEO yarışının da lideri konumuna yükseldi.

Eskiden olsa kaliteli – kalitesiz ayrımı yapmadan, “maksat muhabbet olsun”, “laf olsun torba dolsun” diye hazırlanan web sitelerinin üst sıralarda yer alabildiğini, hatta birçok kaliteli siteden daha fazla ziyaretçi sayısına sahip olduklarını söyleyebilirdim. Lakin arama motorlarının yapmış olduğu son güncellemeler nihayetinde bu durum tam tersine dönerek, “kaliteli içeriğe sahip” web sitelerinin üst sıralarda yer almasını kolaylaştırdı diyebiliriz.

tanitim yazisi

Tanıtım Yazısı Nedir

Dijital platformlar üzerinde, başta internet olmak üzere hemen hemen her mecrada, web siteniz ile ilgili tanıtıcı, bilgilendirici, ziyaretçiyi ikna edici ve onları harekete geçirici mesajlar içeren metinlere verilen isimdir. Reklamın metin olarak işlenmiş şekli desek de uygun olur. Fakat sıradan metin reklamlarının ziyaretçiler nezdinde etki yaratıp yaratmadığı çoğu zaman merak konusu olmuştur. Çünkü bilindiği üzere “insanlar yazıları genellikle okumazlar, insanlar hoşlarına giden ve merak ettikleri yazıları okurlar”. Bu durumda tanıtım yazısı şeklindeki metin reklamlarının da ziyaretçiler tarafından çok da sık okunmadığını hatırlatarak, asıl amacımızın tanıtım yazılarını ziyaretçilere beğendirmekten daha ziyade; arama motorlarına sevdirmek, onların nezdinde kaliteli olabilmeyi sağlamayı amaçlamaktadır.

Çünkü kaliteli olarak hazırlanmış tanıtım yazıları, şayet SEO standartlarına uygunsa ve özgünse, anahtar kelimelerinizde yükselmenizi sağlarken, arama motorları aracılığıyla bulunabilirliğinizi ve erişilebilirliğinizi arttıracak; dolayısıyla ziyaretçi sayılarınızda organik bir artışa neden olup, sitenizin kalite olgusunu üst seviyelere çıkaracaktır. Tanıtım yazısında asıl hedef, organik ziyaretçilerin okuyup sitenize yönlendirilmesinden daha ziyade, arama motorlarında anahtar kelimenizin üst sıralara yükselmesini amaçlamaktadır.

Tanıtım yazısı hizmeti almak ve arama sonuçlarında üst pozisyonlarda yer alabilmek için Fiizo ile iletişime geçebilirsiniz: http://fiizo.com/tanitim-yazisi-ve-backlink-paketleri

Bu metot içerik pazarlama olarak isimlendirilen yeni dönem reklam faaliyetlerinin de en başarılı uygulamalarından birisi olarak bilinmektedir.

backlink ve seo

Backlink Nedir

Türkçe anlamı “geri link” olan backlink, herhangi bir siteden direkt olarak sizin sitenize yapılan doğrudan bağlantı olarak açıklanabilmektedir. Yani X sitesinden, Y sitezinden veya Z sitesinden sizin sitenize olan doğrudan link çıkışları olarak belirtilebilir. Site adresi ya da anahtar kelimeleriniz üzerinden link oluşturularak sitenize yapılan yönlendirmeler, anlık ziyaretçi anlamına gelebildiği gibi aynı zamanda arama motorları tarafından sitenize yönlendirilen bot sayısını da etkilemektedir.

Şu şekilde izah edecek olursak X sitesinden kendi sitenize backlink çıkışı yapıldığı taktirde, arama motorları nezdinde şu mesajı vermiş olursunuz “x sitesi olarak backlink çıkışı yaptığım siteye referans oluyorum, ona güveniyorum, ona kefil oluyorum”.

Gerçek hayatta da aslında benzer bir durum söz konusudur. İşinde başarılı, zengin, dürüst bir kişi size referans olduğunda, üçüncü kişiler nezdinde sizin de kaliteniz yükselir. Referans olan kişiye ait olan olumlu yönler, üçüncü kişiler tarafından sizde de varmışcasına kabul görür ve bu durum sizin de önemli olduğunuz mesajını karşı tarafa hissettirir. Çünkü arkanızda olumlu özelliklere sahip referansınız, kefiliniz vardır.

Buradan hareketle referansınız ne kadar güçlü ise, olumlu özellikleri ne denli yüksekse size olan faydası da bir o kadar fazla olacakdır. Fakat size referans veya kefil olan kişi olumlu özellikler taşımıyorsa size faydadan daha çok zarar getirecek, dolayısıyla referansın kalitesizliği, sizin de kalitesiz olduğunuzu üçüncü kişilere hissettirmeye yetecektir.

backlink seo etkilesimi

Backlink, tıpkı gerçek hayattaki “kaliteli” algısından hareketle, referans olan sitenin kaliteli olmasıyla size bir fayda sağlayabilir. Bu nedenle kaliteli sitelerden alacağınız backlinkler size fayda olarak geri dönecek, kalitesiz sitelerden alacağınız backlinkler ise sitenize yarardan daha çok zarar getirecektir.

Her ne kadar arama motorlarının son algoritma güncellemelerinin ardından etkisini bir nebzede olsa kaybetden backlin yine de önemini kaybetmiş değil. Arama motorları, eskisi kadar düz mantık değil, kaliteli kalitesiz ayrımını yapabilen, puanlama sistemi mevcut, kalite standartları yüksek, yapay zekanın son örneklerini bünyesinde barındıran oluşumlar olarak, hangi backlinkin olumlu referans, hangisinin olumsuz referans olduğunu çok iyi bir şekilde ayırt edebilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle sitenize yapacağınız backlink çalışmasını, mutlaka bir uzmana bırakın. Kalitesiz, çöp olarak tabir edilen sitelerden alacağınız onlarca backlink, sizin de site kalitenizi düşürecek ve hiçbir fayda sağlamadığı gibi tam tersine sitenize zarar verecektir.

Arama motoru optimizasyonu olarak tanımlanan SEO, sitenizin arama motorları tarafından üst sıralara taşınmasını amaçlayan çalışmaların bütünü olarak tanımlanabilir. Yapılan araştırmalar SEO çalışmalarının iki grupta incelendiğini belirtmekte olup; birinci grup site içi SEO çalışması, ikinci grup ise site dışı SEO çalışmalarıdır.

Site içi SEO çalışmaları, web yazılımı, sayfa tasarımı, anahtar kelime ve açıklamalar üzerine odaklanmaktadır. Tercih ettiğiniz sunucu tipi, sunucunun hızı, sitede kullanılan permalink, kullanışlı tasarım, alakalı anahtar kelime ve açıklama kullanımları gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Şimdilerde site içeriklerinin kalitesi ne kadar önemli olsa da, sitenizin hızlı açılması, ilişkili anahtar kelimeleri bünyesinde barındırması, site içi arama işlevleri ve kolay kullanımı gibi konular site içi SEO’yu önemli ölçüde etkilemektedir.

Web 2.0 teknolojileri ile dost, CSS tasarımları, AJAX kullanımı, W3C standartlarına uygunluk gibi site içi kodların kalabalık ve gereksizlik ifade etmesini önlemek site içi SEO aşamasının olmazsa olmazları arasındadır. Unutmayınız ki, aramama motorları sitenizi sizin gördüğünüz gibi değil, html kodu şeklini analiz etmektedir. Bu durum site içi gereksiz kodların arama motorları tarafından farkedilmesine, sitenin daha uzun sürede analiz edilmesine ve en önemlisi sayfa açılış hızlarının düşmesine neden olmaktadır.

Daha çok teknik konuları bünyesinde barındıran site içi SEO çalışması, arama motorları nezdinde yükselmeyi hedefleyen web sitelerinin mutlaka dikkat etmek zorunda olduğu unsurlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Site dışı SEO çalışmaları ise konunun girişinde bahsettiğimiz tanıtım yazısı ve backlink çalışmaları ile başlanan, sosyal medya ve sosyal imlemeler ile devam eden sürecin tamamıdır. Temel amaç siteniz dışında güvenilir referanslardan sitenize link çıkışları almanızı sağlamaktır. Hal böyle olunca link çıkışlarını tanıtım yazıları ve backlinkler aracılığıyla alabileceğinizi hatırlatarak, bu durumun sitenizin arama motorları karşısındaki itibarını site içi seo çalışmalarından daha fazla etkilediğini belirtmek isterim.

Bir önceki yazımız olan Özel Günlere Yönelik Pazarlama Çabaları başlıklı makalemizde one night stand marketing, özel gün pazarlaması ve özel günlere yönelik pazarlama hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Çağrı Ergezer

1983 Kahramanmaraş doğumlu. Lisans öğrenimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans İşletme (Pazarlama ABD) ve doktorasını işletme (pazarlama anabilim dalı) üzerine yaptı. Küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu bilgisayar teknolojileri ve internet, onun sosyal medya, dijital pazarlama ve dijital içerikler üzerine yoğunlaşmasını kolaylaştırdı. Şimdi özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan yazar; dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya ve tüketici davranışları üzerine bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Boş zamanlarında kendine ait olan "ergezer.net" adlı blogda deneyimlerini okuyucularıyla paylaşarak yerli yabancı çok sayıda şirkete danışmanlık hizmeti vermekte.

7 yorum

  1. Gerçektende faydalı bir yazı olmuş. Özellikle de SEO’yu birkaç webmaster sitesiyle bağdaştıran amatör zihniyetlerin, SEO’yu çocuk oyuncağı sananların mutlaka okuması gerekli.

  2. çok teşekürler…

  3. çok teşekürler…

  4. Merhabalar Alexa Backlink Sorgulamada Maksimum 5 adet link Gösteriyor Yardım Edebilirmisiniz Şimdiden Teşekkürler….!

  5. Muzaffer Sağık

    Bu önemli bilgiyi paylaştığın için teşekkür ederim hocam eline sağlık

  6. Çekmeköy Sürücü Kursu

    teşekkürler

  7. Burhan Yaldır

    Şimdiye kadar ziyaret ettiğim sitelerin içerisinde, konuyu en anlaşılır şekilde açıklamışsınız. Elinize sağlık hocam.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.