Her şeyden önce yazı yazmanın moda haline geldiği günümüzde, hemen hemen her geçen dakika yüzlerce yeni blog sayfası yayın hayatına merhaba diyor. Elbette ki tüm blog sayfalarının başarılı olduğunu söylememiz mümkün değil, fakat uzun yıllardır bu işle uğraşan bir blog yazarı olarak amatör blog yazarlarına naziane birkaç tavsiyede bulunmayı uygun gördüm. Gözlemlediğim kadarıyla blog yazarlarının genel olarak yaptıkları hatayı izleyerek bazı notlar aldım, blogların neden başarısız oldukları üzerinde durarak, onlar için birkaç tavsiye hazırladım diyebiliriz. Bilindiği üzere içerik pazarlama artık hayatın her anında bizimle. Bloglar ise içerik pazarlama stratejilerinin sıklıkla kullanıldığı sosyal medya mecralarının en önemlisi olarak karşımıza çıkmakta. İsterseniz maddi kaygılarınız olsun ya da olmasın; sahibi olduğunuz blogunuz eğer başarılı bir strateji ile kurulmuş ve yönetilmişse, gün gelir size muazzam gelirler sağlayabilir ki bu durumun yüzlerce örneği olduğunu söyleyebilirim.
Bloglamada Sabır Her Şeydir
Her şeyden önce bloglamak sabır ister. Bir günde yüzlerce içerik hazırlayamazsınız. Hazırlasanız da muhtemelen hiçbir şeye benzemeyecektir. Blogunuzu bugün oluşturup, yarın blog kralı olamayacağınızı aklınızın bir kenarında mutlaka tutun. Ayrıca blogunuzu oluşturduktan sonra yazılarınızı düzenli olarak girerek, sitenizin arama motorları tarafından kayıt altına alınmasını ve index hızınızın artmasını sağlayın. Tüm bunları farklı SEO uygulamalarıyla da yapabilmeniz mümkün iken, tavsiyem herşeyi oluruna ve zamana bırakın. Herşeyi doğal yollardan kazanmaya çalışın.
Maddi Kaygılarınızdan Arının
Blog yazarlığı, her şeyden önce maddi kaygılarınızdan arınmanızı gerektirir. Para kazanmak için blog kurmayı planlıyorsanız lütfen bu işe başlamayın. Para kazanmaktan ziyade blog yazarlığı, ciddi bir bilgi birikimi ve akıcı bir yazım dili gerektirir ki, şimdiye kadar incelediğim bir çok blogda bu kuralın sıklıkla ihlal edildiğini gördüm. Çoğu webmaster forumunda yüzlerce blog yazarının 2-3 günlük bloglarıyla, sırf para kazanmak uğruna alakasız yazılar yazdıklarına şahit olmuştum. Söylediğim gibi blog yazmak gönül işidir. Maddi kaygılarınızdan arınarak bu işe gönülden bağlanırsanız, zaten sizi keşfedeceklerinden emin olabilirsiniz.
Teknik Bilginiz Yok mu?
Çoğu blog yazarının, iyi bir yazar olmaktan başka bir şeye ihtiyacı olmadığını hatırlatarak. İşin çok da teknik kısmına girmenizi tavsiye etmiyorum. Sıfır teknik bilgiyle çok kaliteli bloglar oluşturanlar bu durumun bariz örnekleridir. Bloglamada teknik bilginizin değil, içerik bilginizin önemli olduğunu düşünmekteyim, bu nedenle ücretli ya da ücretsiz, istediğiniz yerden yazmaya başlayabilirsiniz.
Ziyaretçi Analizini Öğrenin
Bloglar not defterleri değildir. Kişiye özel hiç değildir. Bu nedenle hazırlayacağınız blog evrensel olmalı. Yani ziyaretçilere hitap etmelisiniz. Kişisel notlarınızı kendi bilgisayarlarınızda saklayabilirsiniz. Blolarınızda ziyaretçilerin merak ettiği ya da onlarla paylaşmak istediğiniz konuları yazmalısınız. Olaya şu soruyu sorarak başlayabilirsiniz: “ziyaretçiler hangi yazıları okur”. Bu duruma en ideal yanıtı kendinizden empati kurarak verebilirsiniz. Örneğin bu yazıyı okuyorsanız, iyi bir blog yazarı olma yönünde eğilime sahip ziyaretçilerin okuması için hazırladığımı söyleyerek, kendimden empati kurduğum gibi; sizlerin de kendi yazılarınızı sırf ziyaretçilerinizi düşünerek hazırlamanızı öneririm. Düşünsenize! hiç kimsenin okumayacağı bir kitabı yayınlamak ister misiniz?
Not: Çok fazla kategoride yazmak yerine, en iyi olduğunuz kategorilerde az sayıda yazmak daha mantıklıdır ki zaten bakarsanız başarılı bloglar az kategoride çok sayıda profesyonel içerik barındıran sayfalardır.
Ziyaretçi bölümlendirme yapmanızı mutlaka tavsiye ederim. Bunu yapabilmek için teknik bilgilerle uğraşmanıza gerek yok. Google Analytics, StatPress gibi eklentilerle bunu rahatlıkla yapabilirsiniz. Bunu yapmaktaki amacınız bloğunuzun ziyaretçi kitlesini takip etmektir. Notta belirttiğim gibi uzman olduğunuz konularda yazılar hazırlayın, aksi taktirde içerikleriniz kalitesizleşecek ve ziyaretçiler tarafından ziyaret edilme sıklığınız azalacaktır.
Sabır maddesinde dediğim gibi ziyaretçilerin sitenizi keşfetmesi için bekleyin. Siteniz arama motorlarınca yeteri kadar kaliteli görüldüğü takdirde, site içerikleriniz de ziyaretçi nezdinde değerlenecektir.
Yazım Dili ve Kuralları
Yazım diliniz açık, sade ve anlaşılır olmalıdır. Fazlalıkları bir kenara atın ve öze odaklanın. Yapılan araştırmalar; okuyucuların kısa pararaflardan oluşan bloglara daha fazla ilgi gösterdiği sonucunu bizlere göstermektedir. Öyleyse neden fazlalıklarla uğraşıp okuyucuyu sıkalım ki? 150 – 200 kelime ile anlatılabilecek olanı 2000 kelime ile, kimsenin anlamayacağı bir üslubla hazırlamanın blogunuza bir değer katmayacağını aklınızdan çıkarmayın.
İçerik Yalnızca Yazı Değildir
Web içerikleri yalnızca yazılı metinlerden oluşmamaktadır. Abartılmış süslü bir dille hazırladığınız yazınız ne kadar güzel olursa olsun, yardımcı içeriklerle desteklenmediği taktirde hiç bir başarı elde edemeyceksiniz. Yalnızca resimlerden, galerilerden, video ya da podcastlardan oluşan bloglarında, yazılardan oluşan bloglar kadar başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Çünkü ziyaretçi, yalnızca okumak istemez. Ziyaretçi aynı zamanda görmek, izlemek, dinlemek ister ki, tüm bunları verebilen interaktif bloglar ve güzel tasarlanmış sayfalar bunu rahatlıkla başarmakta.
Ziyaretçilerinizle Etkileşim Halinde Olun
Bunu yapabilmek için olumlu ve olumsuz yoruma açık olmanız gerekmekte. Web sitenizde yorumlara izin verin. Bırakın ziyaretçiler yorumlasınlar. Bu sayede hem içerikleriniz zenginleşir hem de sizin yazın gelişiminize olumlu etkileri olur.
Arama Motorlarıyla İyi Geçinin
Sosyal bilinç önem kazanmaya başladı. Artık yapay zekalı arama motorlarının olduğu bir gerçek. Elbetteki ziyaretçilerin %90’dan fazlarının arama motorları aracılığıyla sitenize yönlendirileceği gerçeğinden hareketle, arama motorlarına uygun, aranma potansiyeli yüksek içeriklere yönelmeniz iyi olacaktır. Bu nedenle içeriklerinizi arama motoru ve ziyaretçilere sevdirmeniz gerekmektedir. Zararlı kelimeleri bünyesinde barındıran içerikler, arama motorları tarafından zararlı içerik olarak algılanmakta ve mümkün olduğunca engellenmektedir. Abartılmış uzun başlıklar, başlıkla alakasız yazılar hem arama motorlarınca farkedilir, hem de ziyaretçilerce. Böylelikle yazılarınız okunmaz ve ziyaretçi sayılarınız giderek azalır. Tekrar hatırlatmakta yarar görüyorum: tıpkı bu yazıya ulaşan sizler gibi; ziyaretçilerin %90’dan fazlası arama motorları üzerinden blogunuza ulaşır. Bu sebepten dolayı arama motorlarıyla iyi geçinin.
Bloglar Neden Popüler?
Blog yazarları tarafından ve web ziyaretçileri açısından bloglar geniş anlamda başvuru kaynağı olarak görülmektedirler. Son yıllarda kişisel ve örgütsel blogların sayısı her geçen gün katlanıp artmaktadır. Blogların son dönemlerde bu kadar popüler olmalarının altında yatan etmenler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Blog kurmak ucuzdur
- Blog kurmak için teknik bilgiye çok ihtiyaç duymazsınız
- Bloglar için çok özel yazılımlara ihtiyaç yoktur.
- Standart bilgisayar bilginizle blogunuzu rahatlıkla oluşturabilir, içeriklerinizi yayınlayabilir ve düzenleyebilirsiniz.
- Okuyucu ve yazar arasında yorum alışverişi yapılabilmesine olanak sağlar.
Bu nedenle iyi bir blog yazarı olmak için aslında teknik yeterliliğe ihtiyaç yoktur. Sağlam bir üslub ve iyi bir alt yapıyla siz de bloglayabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Artık PageRank Güncellemesi Yapılmayacak başlıklı makalemizde Google PageRank güncellemesi, PageRank etkisi ve PageRank güncelemesi ne zaman hakkında bilgiler verilmektedir.
Bilgiler için teşekkürler yararlı olduğunuz düşünüyoruz. Başarılarının devamını dileriz.
Blog yazmayı farklı şeylerle karıştıranlar ve kısa zamanda beklenti içine girenler için açıklayıcı bir yazı olmuş.
valla süper bilgi, paylaşım için teşekkürler bunları dikkate alacam