Hepinizin bildiği gibi içerik pazarlama konusunda hayli yol kateden ülkemiz, her ne kadar ABD ve Avrupa sıralamasının altında kalsa da, her geçen gün yeni bir blogların ekosisteme dahil olmasıyla epey çekişmeli bir hal alıyor. Öyle ki eskiden kaliteli içerik üretenlerin sayısı yerlerde sürünürken, içeriğin ziyaretçi sayısına olan etkisinin fark edilmesiyle birlikte blogger sayılarında da artış yaşandığı aşikar. Daha önce sizler için hazırladığım blog pazarlama adlı makalemde, blogların pazarlama ve satış açısından ne denli önemli olduğundan uzunca bahsetmiş, blog için kaliteli içeriğin önemine dikkat çekmiş ve satışları arttıran etkisini örneklerle açıklamıştık. Bugünkü yazımda ise dünyaca ünlü araştırma sitelerinden aldığım bilgileri derleyerek 2019 yılında blog pazarlama trendlerinin neler olacağından bahsedeceğim. Tamamen kaynağa dayalı olarak aktaracağım bilgiler yapılan uzun araştırmalar sonucunda yayımlanmış içeriklerin derlemesinden oluşmaktadır.
SEO Açısından İçerik Uzunluğu Kaç Kelime Olmalı
Herkesin merak ettiği önemli konulardan birisi olan, hazırlanacak içeriğin uzunluğu kaç kelime olmalı sorusuna SearchMetrics en güzel yanıtı vermiş. SearchMetrics’e göre anahtar kelimelerde en üst sırada listelenen web sitesinde ilgili içerikler 1140 ile 1285 kelime arasında değişiklik göstermekte. Ayrıca Orbit Media tarafından 2018 yılında yapılan araştırmaya göre dünya genelinde SEO başarısı elde edebilmeniz için içeriğinizin uzunluğunun ortalama 1050 sözcük olması gerekmekte. Belki bazı okurlar itiraz edecektir. Çünkü ülkemizde SEO uzmanı olarak forumlarda ahkam kesenler, içerikte olması gereken sözcük sayısını 300 – 350 kelime aralığında yeterli görmektedir. O nedenledir ki, büyük bir heyecanla 300 – 400 kelime saçma sapan içeriklerden oluşan blog yazısı hazırlayarak sıralamaya bile giremeyen yüzlerce site içerisinde kendinizi bulabilmeniz an meselesidir. Yine buradan hareketle ABD ve Avrupa’da isim yapmış şirketlerin blog sayfalarında içerik analizi gerçekleştiren Curata, blog gönderilerinin yalnızca %18’inin 750 kelimenin üzerinde olduğunu tespit etmiş. Yine aynı araştırma içerisinde uzun, bilgi verici ve konuyu derinlemesine araştıran blog içeriklerinin, diğerlerine göre dokuz kat daha fazla potansiyel müşteri getirisi olduğu belirtilmekte. Ayrıca CMI editörlerinden Ann Handley’e göre kopya ve translate programları ya da özgünleştiriciler ile hazırlanan içeriklerden mutlaka uzak durulmalı.
İçerik Yayınlama Aralığı Kaç Olmalı
Hem iletişim sayfam üzerinden gelen mesajlarda hem de yorumlarda tarafıma yöneltilen sorulardan birisi de, günde, haftada ya da ayda en az kaç içerik yayınlamalıyım şeklindedir. Bu soruya çoğu zaman yanıt göndermiyorum, çünkü hemen hemen tüm yazılarımda içeriğin uzunluğunun ya da çokluğunun bir önemi olmadığını zaten defalarca tekrarlamıştır. Önemli olan içeriklerin kaliteli olmasıdır demiştim. Benimkine benzer yanıtlardan birisini de HubSpot vermiş. HubSpot’a göre ayda 16’dan fazla blog yazısı yayınlayan şirketlerin, ayda 3-4 içerik yayınlayanlara göre yaklaşık 5 kat daha fazla potansiyel müşteri yarattığı belirtilmekte. Yine HubSpot’un 2018 yılı Mayıs ayı raporuna göre benzer içeriklerde oluşturulmuş 5-6 yazıyı ayrı ayrı yayınlamaktansa, hepsini tek içerikte yayınlamanın ziyaretçi trafiğini %38 oranında olumlu etkilediği de ortaya çıkan sonuçlar arasında. Tüm bunlardan hareketle, SearchMetrics blog pazarlamada düzenli olarak ayda en az 20 içerik yayınlanması konusunda birleşiyor. OrbitMedia tarafından yapılan farklı bir araştırmaya göre ise, kaliteli blog içeriği oluşturmak için harcanan sürenin‚ ortalama 3 saat 16 dakika olduğu belirtilmekte. Yani forumlarda ahkam kesen makale yazarlarının 1-2 saatte alelade hazırladıkları içeriklerden mutlaka uzan durmanızı tavsiye ediyorum.
İçerik Başlıkları Kaç Kelime Olmalı
HubSpot tarafından yapılan araştırma neticesinde, anahtar kelimelere göre Google arama motorunda en üst sırada yer alan içeriklerin başlıklarının ortalama 6 ile 13 kelime arasında değiştiği belirlenmiş. Hatta aynı araştırmada en çok aranan anahtar kelimelere göre başlık belirlemenin en büyük hatalardan birisi olduğu; arama terimiyle birebir başlık üretmek yerine yazı içeriğiyle alakalı başlıkların arama motorları nezdinde daha çok beğenildiği açıklanmakta. Ayrıca Content Marketing Institute (CMI) tarafından yapılan benzer bir araştırmada başlıkta iki nokta üst üste (:) ya da tire (-) kullanımının %9’luk bir ziyaretçi artışına sebep olduğu da eklenenler arasında.
İçerik Kalitesi
Bu konuyla ilgili onlarca araştırma mevcut. Kısaca önemlilerinden bahsedecek olursak, State of Inbound’ın raporuna göre; içerik pazarlamasına yönelik blogların pazarlama çabalarında en önemli etken içeriğin kalitesi olarak belirtilmiş. Hatta kaliteli içeriğe sahip satışa yönelik bloglarda yapılan pazarlama çabalarının satıları %82 oranında arttırdığı belirtilmekte. Ek olarak CMI tarafından yapılan bir araştırmada içerik pazarlaması amacıyla kurulan blog içeriklerinin pazarlama uzmanları denetiminde gerçekleştirildiği, bu şekilde hazırlanan blogların %89 oranında diğerlerinden daha başarılı olduğu varılan sonuçlardan birisi. Ayrıca yine aynı araştırmanın içerisinde, harekete geçirici mesaj (call to action) kullanımının eskisi kadar işe yaramadığı, mümkün olduğunca reklam içeren cümlelerden kaçınılması gerektiği belirtilmekte.
Bir önceki yazımız olan Sosyal Medya Pazarlaması Nedir? başlıklı makalemizde SMM, SMP ve Social media marketing hakkında bilgiler verilmektedir.