Blog Pazarlama Nedir?

Blog Pazarlama Nedir?

Bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi, beraberinde internet teknolojilerini, internet teknolojileri ise dijital pazarlama stratejilerini doğurmuştur. Pazarlama literatürüne “Blog Marketing” olarak geçen “blog pazarlama” yöntemi ise doğal yollarla blog siteleri üzerinden etkili reklam ve tanıtım yapmak isteyen işletme ve markaların imdadına yetişen önemli motodlardan birisi olmuştur. İnternet ile birlikte ortaya çıkan blog sitelerinin bu denli etkin kullanılabileceği kimin aklına gelebilirdi, yalnızca kurduğu ücretli ya da ücretsiz blog siteleri ile niche mecralarda milyonlarca tüketiciye ulaşabilen blog yazarlarını da unutmamalı. Herşey; akıllarından geçen fikirleri sadece blog sitelerine yazmak olan blog yazarlığı, başta arama motorlarının kaliteli içerik ile çöp içerikleri ayırmaya başlamasının ardından hem gelir kapısı hem de profesyonel bir iş dalı haline gelmiştir.

Blog reklamı ihtiyaçlarınız için sizlere en kaliteli hizmetleri ve en ekonomik fiyatları SadeceOn sunuyor. 10 liradan başlayan uygun fiyatlarla istediğiniz blog sitesinde tanıtımlarınızı yaptırabilir, reklamınızı yayınlatabilirsiniz. Arama motorlarındaki sonuçlarda üstlere çıkmanızı sağlayacak bu hizmetler ile kolayca siz de daha fazla insana sitenizi duyurabilirsiniz. SadeceOn güvencesi ile ekonomik ve kaliteli hizmet alma şansını kaçırmayın!

Blog Pazarlamanın Mantığı nedir

Blog pazarlamanın mantığı oldukça basittir. Editöryal içeriklerle zenginleştirilmiş özgün blog siteleri arama motorları nezdinde rağbet görmekte ve doğal olarak arama sonuçlarında üst sıralara çıkabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre internet sitelerine ziyaretçi çekmenin püf noktası zengin ve kaliteli içerikten geçmektedir. Bunu bilen blog yazarları faydalı anahtar kelimelerle oluşturdukları içerikleri web sitelerinde yayınlamak suretiyle milyonlarca ziyaretçiye sahip olabilmektedir. Unutmayınız ki sitelere yönlendirilen ziyaretçilerin %80’lik bir bölümü arama motorları üzerinden aktarılmaktadır. Bu da içeriğinizin özgünlüğü, zenginliği ve kalitesiyle ilgili olarak arama sorgularında üst sıralarda bulunmanızla alakalıdır.

blog pazarlama

Web 2.0 teknolojileriyle birlikte gelişen sayfa tasarımları iletişim anlamında tek yönlülükten çok yönlülüğe doğru geçiş yapmıştır. Yani internet eskisi gibi, yalnızca girdiğiniz sitedeki bilgileri okuyup alıcı konumunda bulunmanızdan daha ziyade, hem alıcı hem de eklediğiniz yorum ve düşüncelerle katkı sağlayıcı konumunuzun olduğu muazzam bir platform haline gelmiştir. Sosyal Medya araçlarından birisi olarak kabul edilen blog siteleri de bu bağlamda blog sahibi ve ziyaretçi arasında iletişim kurmaya yarayan mecralardan sayılmaktadır. Şunu söylemeliyim ki blog pazarlama kavramı sıradan internet reklamcılığından çok daha farklı bir konumda bulunmaktadır. Yani yalnızca blog yazarı tarafından eklenen içerik değil aynı zamanda ziyaretçilerin yaptığı yorum ve tavsiyelerde blog sitelerinin imajında önemli bir yer edinmektedir.

The Blog Herald sitesine göre dünyada 250 – 300 milyon blog niteliğinde site yayın yapmakta. Özellikle Avrupa ülkeleri ve ABD’de yoğunlukla kullanılan bloglar son dönemlerde Asya ve Türkiye’de de önem kazanmaya başladı. İşletmeler ve blog yazarları düşük maliyetlerle ücretli bloglar oluşturabildiği gibi, WordPress, Blogger, Tubblr, Blospot gibi ücretsiz blog sitesi açılabilen platformlarda bulunmakta. Blogla pazarlama mantığında yazılan içerik ve bu içeriğe yazılan karşılıklı soru – cevap nitelikli yorumlar yer almaktadır. Bu nedenle blog siteleri sürekli güncel ve özgün tutulmalıdır.

Az önce bahsettiğimiz gibi arama motorları, zengin ve kaliteli içeriğe sahip özgün yazıların bulunduğu web sitelerini sevmekte ve arama sonuçlarında üst sıralarda gösterebilmektedir. Örneğin “2018 modası güneş gözlükleri” anahtar kelimesiyle yaptığınız arama sonucunda binlerce web sitesi karşınıza çıkabilir. Peki sizce bu web sitelerinden hangisindeki içerik kalitelidir ya da herhangi bir arama sonucunda listelenen sitelerden ikinci ve diğer sayfalarda listelenenlere kaç kez göz attınız? Elbette ki ilk birkaç siteye bakıp çoğu zaman diğer sayfalara göz atmadan işimizi bitiririz. Peki bu durumda kazanan kim? Kazanan, arama sorgunuzda ilk sıralarda çıkmayı başaran blog siteleridir. İsterseniz doğal yollarla, isterseniz pazarlama amacıyla yazın, eğer ki yazılarınız arama motorları tararafından beğenilirse içerik ve bloğunuz doğal yollardan ziyaretçi kazanmış olacaktır.

Ülkemizde 1 milyonun üzerinde blog sitesinin varlığına dikkat çeken araştırmacılar içerik pazarlamasının son dönemde giderek artan kullanımından söz etmekte. Hatta blog pazarlama ve içerik pazarlama yöntemlerini kullanan reklam şirketleri bile mevcut. Türkiye’deki içerik ve blog pazarlama metodunu bu bağlamda en verimli kullanan şirketlerden birisi olan Hürriyet, Bumerang reklam ağıyla binlerce kaliteli blog aracılığıyla reklam içeriklerini milyonlarca ziyaretçiye ulaştırabilmekte. Kısacası “bloğunuz ve içerikleriniz kaliteliyse” blog pazarlama metodları, tüketicinin ilgini çekebilecek en doğal reklam yöntemlerinin başında elmektedir.

Yazıma son verirken blog ve içerik pazarlamayla ilgili söylenmiş bir sözü sizlerle paylaşmak isterim. Bundan yaklaşık 40 yıl önce dünyanın en ünlü reklam yazarlarından birisi olan Howard Gossage’ın da dediği gibi “People don’t read ads. They read what interests them, and sometimes it is an ads.” İnsanlar reklamları okumazlar. İnsanlar, ilgilerini çeken şeyleri okur ve bu bazen bir reklam olur.

Bir önceki yazımız olan Pazarlamada Selfie Modası başlıklı makalemizde selfie, selfie modası ve selfie pazarlaması hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Çağrı Ergezer

1983 Kahramanmaraş doğumlu. Lisans öğrenimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans İşletme (Pazarlama ABD) ve doktorasını işletme (pazarlama anabilim dalı) üzerine yaptı. Küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu bilgisayar teknolojileri ve internet, onun sosyal medya, dijital pazarlama ve dijital içerikler üzerine yoğunlaşmasını kolaylaştırdı. Şimdi özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan yazar; dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya ve tüketici davranışları üzerine bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Boş zamanlarında kendine ait olan "ergezer.net" adlı blogda deneyimlerini okuyucularıyla paylaşarak yerli yabancı çok sayıda şirkete danışmanlık hizmeti vermekte.

16 yorum

  1. Web sitenizi gerçekten çok beğendim. Arkadaşlarıma da önereceğim. Faydalı bir site.

  2. Blog pazarlama işinden iyi bir pay alabilmek için her şeyden önce güncel bir bloğunuz olması önemlidir. Çünkü güncellenmeyen bir sayfa kendisine sadık bir ziyaretçi kitlesi kazanamaz. Hiti düşük olan bir blog site de reklam alamaz. Alırsa da çok yetersiz ve düşük bir ücret karşılığı olur ki bu da işin sürekliliğini sağlamaz. Örneğin sineklik sektöründen reklam almak için en uygun dönem yaz aylarıdır. Bu da 4 mevsimi yaşayan ülkemizde kısıtlı bir dönemdir. Bu sektörden reklam alabilmek için birçok özgün makalenin yazılması da gereklidir. Bu da bir nevi kaynak gerektirir. Bu güncellemelerin finanse edilmesi de bir maliyettir.

  3. Oldukça açıklayıcı ve faydalı bir paylaşım. Emeğinize sağlık.

  4. Telefon Kılıfları

    Bu paylaşıma şapka çıkartılır. Büyüksün admin.

  5. Buypasa adında çok büyük bir alışveriş sitesi açılıyormuş. Bu sitede ne ararsan var gibi bir site olacakmış. Bu sitede aradığının ürünün çok fazla çeşitleri bulunacakmış bu sayede içinize sinen ürünü alacaksınız.

  6. Çok güzel bir web siteniz var. Paylaşımlarınız ile de yeni şeyler öğreniyorum sayenizde. Çok mersi.

  7. Güzel bir siteniz ve faydalı paylaşımlarınız var. Sağolun.

  8. Güzel bir çalışma olmuş

  9. İbrahim Kaleli

    Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Emeğe saygı.

  10. Akaydın Şemsiye

    Harika anlatmışsınız. Emeğinize sağlık.

  11. Hiç farketmemişim. Bu yazıyı okuyunca blogların pazarlama açısından ne kadar önemli olduklarını anladım. Teşekkürler.

  12. Çok başarılı bir paylaşım olmuş. Sitenizi beğenerek ziyaret ediyorum.

  13. Tahsin Kılınç

    Hocam bir blog yazısı kaç sözcükten yada kaç cümleden oluşmalı? Çoğu yerde 200 – 300 kelimenin yeterli olduğu yazılı, siz ne düşünüyorsunuz? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

  14. Abiye Modelleri

    Çok başarılı bir paylaşım olmuş. Sitenizi beğenerek ziyaret ediyorum.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.