Pazarlama Açısından SEO

Pazarlama Açısından SEO

Daha önceki yazılarımda içerik pazarlama ile ilgili detaylı bilgiler vermiş, içeriğin pazarlamaya olan etkisinden bahsederek, pazarlama temelli içeriklerin nasıl oluşturulması gerektiğini açıklamıştım. Bugün ise içerik pazarlamasının en temel bileşenlerinden birisi olan SEO hakkında detayları sizlerle paylaşmak istedim. İçerik pazarlamada bahsettiğim ve içerik üreticilerin üzerinde durduğu en temel slogan “içerik kraldır” fikrinden hareketle, en anlaşılır ve en güzel içeriğin her zaman başarılı olduğunu söylemiştim. Aslına bakarsanız içeriğin kral olabilmesi için yan bileşenlerin de o kralı desteklemesi gerekmektedir. Kralı başarıya götüren, etrafındaki ekibin sağlamlığıdır. Buradan hareketle SEO kavramı içeriğinizin ve dolayısıyla web sitenizin tercih edilmesini sağlayan önemli faktörlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. SEO (Search Engine Optimization) kelime anlamıyla arama motoru optimizasyonu (AMO) olarak tanımlansa da, tanım gereğince işin detayları aslında o kadar da basit değil.

Bilindiği gibi web siteleri ya da içeriklerinize olan ziyaretlerin %90’ından fazlası arama motorları üzerinden gelmektedir. Hatta bir çoğumuz arama motorlarını internet tarayıcılarımızın açılış sayfası olarak belirleyerek hemen hemen tüm işlemlerimizi arama motorlarından referans almak suretiyle tamamlamaktayız. Arama motorları milyonlarca kullanıcısı olan internet üzerinde belirlenen anahtar kelimelerde içeriklere sahip olan web sitelerini sıralamak amacıyla kurulmuş platformlar olarak tanımlanmaktadır. Arama motorlarına örnek Google, Yahoo, Bing, Yandex web sayfalarını örnek göstermek mümkündür. Yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde web tarayıcıların %80’inden fazlası açılış sayfası olarak arama motorlarını kullanmakta ve web sitelerine erişimde adres çubuğu yerine genelde arama motorlarının site arama bölümlerini tercih etmektedir. Bu durum aslında işlevsel bir hata unsuru olsa da bu hatalı kullanım, içeriğin ne denli önemli olduğu sonucunu bizlere hatırlatmaktadır. SEO’da en temel mantık arama motorlarında en üst sıralara çıkabilmekten geçer.

seo fonksiyonlari

Ne oldu da SEO bu kadar önem kazandı?

Bu sorunun yanıtını verebilmek için, içerik sağlayıcı olarak en temel amacınızın ne olduğunu düşünün. Yazdığınız içerikleri yalnızca siz mi takip edeceksiniz? İçeriği neden hazırlıyorsunuz? Elbetteki belirli bir ziyaretçi kitlesine sahip olmak için. Hazırladığınız içeriği kimsenin ziyaret etmemesi, size birşey kazandırabilir mi? Elbetteki hayır. İnternet üzerinde içerik sağlayıcıysak, amacımız; hazırladığımız içeriğin bize bir kazanım sağlaması gerektiğidir. Bu fikirden hareketle içeriğin belirli bir ziyaretçi kitlesini kazanımı kişisel olarak bizi tatmin edebildiği gibi, aynı zamanda bu faydayı diğer kazanımlara kanalize edip edemeyeceğimiz sorusunu da doğurur ki bu nedenle web siteleri açısından SEO önem kazanmaya başlamıştır. Yani SEO’nun önem kazanması hem maddi hem de manevi tatmine yöneliktir. Manevi tatmin, içeriğimizin ziyaretçi sayısıyla açıklanırken; maddi tatmin içeriğimize gelen ziyaretçiler üzerinden ekonomik fayda sağlayabilmemiz fikri olarak açıklanmaktadır.

Herkes SEO çalışması yapabilir mi?

Bazı uzmanlar SEO’ya bir sanat olarak bakmaktadır. Çünkü web siteleri bazında popülarite kazanmak bazı bilgi ve becerilere sahip olmaktan geçer. Bu nedenle SEO, teknik anlamda uzmanlık isteyen bir olguyken aynı zamanda doğallık gerektiren bir husustur. Bu sebepten dolayı SEO uzmanlığı profesyonel anlamda bir meslek durumuna geçmiştir. SEO hususunda bazı noktalar herkesin anlayabileceği düzeydeyken ilerleyen aşamalarda uzmanlık bilgisi gerektirdiğinden dolayı herkes tarafından profesyonel anlamda yapılabilecek bir çalışma değildir. Yani her içerik sağlayıcısı ya da site sahibinin SEO konusunda uzman olduğunu söyleyebilmek oldukça güçtür. Zaten SEO çalışması, birbirini tetikleyen çok fazla bileşene sahip olduğundan dolayı hangi bileşenin neler üzerinde etkili olduğunu saptamadan girişilebilecek bir çalışma değildir.

SEO çalışması web siteniz ve içeriklerinizin arama motorlarında üst sıralarda çıkması amacıyla yapılmaktadır. Üst sıralarda çıkan web sitesine ziyaret daha fazla olacağından dolayı, bu ziyaretçi kitlesini marjinal faydaya kanalize etme isteği içerik yayımcısının en önemli arzusudur. Bu nedenle miilyarlarca kişinin ziyaret ettiği web siteleri en önemli kazanç kapılarından birisini oluşturmaktadır.

SEO çalışmasının aşamaları nelerdir?

SEO çalışması da tıpkı pazarlamaya benzetilebilir. Nasıl ki pazarlama, herhangi bir ürün yada hizmet henüz üretilmeden başlayan bir süreç olarak belirtilmekteyse; SEO’da henüz web sayfanız internet üzerinde yayına geçmeden önce başlayan bir süreçtir. SEO’nun ilk aşaması web sitenizin kategorisini belirlemekle başlar, bu aşamayı web sitenizin anahtar kelimelerini belirleme süreci takip eder. İlk aşamada karar verdiğiniz içerik kategorileri, ikinci aşamada anahtar kelimelere (arama sorgularına) dönüşmek zorundadır. Belirtilen kategoride hazırlanan web sitesi yayına geçtikten sonra teknik bilgi gerektiren SEO çalışması safhası başlamaktadır. Bu aşamada; belirlediğiniz kategoriye uygun özgün içerikler web sitenizde yayınlanmaya başlar ve web sitenizin stabil bir hale gelmesi, arama motorlarınca takip edilebilir ve içeriklerinizin indexlenebilir bir duruma gelmesi beklenir. Arama motorlarınca fark edilen web siteniz ve içerikleriniz, belirli bir sürenin ardından arama motorlarındaki ilgili arama sorgularında gösterilebilir bir hale gelir. Bu aşamadan sonra arama motorlarının referansıyla web sitenize ziyaretçiler gönderilmeye başlar. SEO, sınırlı olan kategorilerde rakiplerinizden daha üst sıralarda listelenme gayretlerinin bütünüdür. Çünkü arama motoru kullanıcılarının bir çoğu, arama sorguları sonucunda listelenen web sitelerinden çoğu zaman ilk sayfadaki ve üst sıralarda gösterilenleri ziyaret eder. Bu da sizin üst sıralarda gösterilme isteğinizi tetikleyecek bir durumdur. SEO çalışmalarındaki en önemli unsur yapılan çalışmaların arama motorları nezdinde doğal görünmesidir. Bu nedenle yukarıdaki aşamaları, tanıtım yazıları, backlink, referanslar izler ki, SEO uzmanları açısından SEO çalışmaları web sitesinin arama motoru performansını bir anlamda doğal göstermek için olduğu sonucuna ulaşılabilir.

pazarlama ve seo iliskisi

Pazarlama Açısından SEO

Günümüzde pazarlama, daha çok ve ölçülebilir tüketici kitlesinin tespit edilebilmesi sebebiyle dijital platformlara doğru kaymıştır. Dijital platformlardan en önemlisini ise internet oluşturur. İnternet üzerinden pazarlama stratejileri, e-ticaretin yaygınlaşmasıyla başlayan, e-ticaret sitelerinin sayısındaki artışla devam eden ve beraberinde sosyal medya pazarlaması kavramını doğmasına neden olan bir hal almıştır. Aynı zamanda, içeriklerin tüketicileri yönlendirmedeki etkisi dolayısıyla içerik pazarlaması son dönemlerde önem kazanarak e-ticaretin başarıya ulaşmasını destekleyici en önemli faktörlerden birisi olmuştur. Teknoloji okuryazarlığının artış göstermesi, e-ticaret siteleri açısından ziyaretçileri online müşteri statüsüne sokma gayretleri içerisine girmelerini hızlandırmıştır. Bu nedenle ziyaretçi ve tüketici kimliğinden online müşteri yaratma aşamasında SEO büyük önem kazanan bir hal almıştır. Binlerce rakibinizin arasından sıyrılarak arama motoru sorgularında ön sıralarda bulunmak e-ticaret sitelerinin de vazgeçilmezi durumundadır. Bu nedenle SEO, içerik sağlayıcı web sitelerinde olduğu gibi e-ticaret siteleri açısından da önem arz etmektedir. Arama motorlarında anahtar kelime, ürün adı, ürün fiyatı gibi arama sorgularında ilk sıralarda çıkmak, e-ticaret sitenize organik ziyaretçi çekebileceği gibi olayı yalnız arama motoruyla sınırlamamak da gerekiyor. İnternetin kazanç potansiyelinin farkına varan hemen hemen her içerik oluşturucu, hisseden bir pay kapabilmek için çaba harcamakta. Bilindiği gibi internetten para kazanmanın yüzlerce farklı alternatifi mevcut, bu nedenle internet gelirlerini e-ticaret ile sınırlamamak da gerekiyor. Başarılı içeriğe sahip web siteleri bile reklam yayıncılığı yaparak muazzam gelirlere sahip olabilmekte.

Arama motoru pazarlaması ile SEO pazarlamanın karşılaştırılması

2013 yılı sonunda yapılan bir araştırmaya göre arama motorlarından Google, %71 ile pastadan en büyük payı kapan arama motoru olarak belirtilmekte. Bu nedenle pazarlama yöneticileri, içerik sağlayıcılar, e-ticaret siteleri arama motoru referanslarını en etkin şekilde kullanma gereği hissetmekte ve işe arama motoru reklamcılığıyla başlamaktadır. Arama Motoru Pazarlaması olarak isimlendirilen bu dijital pazarlama metodu, ücret karşılığında arama motoru sıralamalarında en üst seviyede çıkmayı amaçlamaktadır. Aşağıdaki görselden farkedilebildiği gibi “iPhone 5S” arama sorgusunda karşımıza 533 milyon farklı sonuç çıkmaktadır. Ürünün üreticisi Apple olmasına karşın arama sıralamasında 4. sırada yer almakta. Peki sizler internet kullanıcısı olarak hangi arama sonucuna tıklamayı tercih edersiniz? Cevap çoğu zaman en üstteki birkaç sıralama olarak değişecektir. Dikkatli incelediğinizde en üstteki 3 sıralamanın e-ticaret sitelerinin ücretli reklamları olduğunu farkedebilirsiniz. Yani arama motoru pazarlaması yapan işletmelerin en büyük amacı ziyaretçileri alışveriş sitelerine yönlendirmek ve onların satın alma niyetlerini ortaya çıkarmaktır. Bu nedenle arama motoru pazarlaması, işletmelerin pazarlama çabalarında önemli çevrimiçi araçlardan birisi olmaktadır.

arama motoru pazarlamasi

Sonuç olarak arama motoru pazarlaması bütçenizle orantılı başarı etkisine sahiptir. Yani pazarlamasını yaptığınız ürün ya da hizmet sizin teklif ettiğiniz bütçe oranında arama motoru sıralamalarında üst mevkilerde yer almaktadır. Fakat unutmamamız gereken en önemli durum, arama motoru pazarlaması ile SEO Pazarlamanın birbirinden farklı metotlar olduğudur. Arama motoru pazarlaması yukarıda belirttiğimiz  direkt pazarlama ve satış amacıyla tercih edilmesinden solayı doğrudan pazarlama sınırları içerisine de alınabilir. Oysa ki SEO pazarlama henüz ürün ya da hizmet ortada yokken başlatılan ve belirli aşamalardan oluşan bir pazarlama sürecidir. SEO pazarlama, doğrudan reklam ve pazarlama çabası olmamakla birlikte internet pazarlamasının en önem taşıyan unsurlarından birisidir.

İnternet temelli pazarlama biçimlerinin tamamında SEO’nun etkisinin olduğunu söylemek mümkündür. Ziyaretçi çekmek SEO çalışmalarından etkilenir, çekilen ziyaretçiyi satın almaya yöneltmek ise web sitesinin kendisi ve içeriğiyle alakalıdır. Amacınız ziyaretçiden müşteri yaratmaksa, SEO bu aşamanın en önemli aracıdır. Hatta günümüzde SEM (Search Engine Marketing) Arama motoru pazarlaması kavramı ortaya çıktı ki, hiç de ihmal edilecek bir durum değil.

Bir önceki yazımız olan Sosyal Medyada Tüketici ve Pazar Bölümlendirme başlıklı makalemizde pazar bölümlendirme, sosyal medya pazarlaması ve sosyal medya ve tüketici davranışları hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Çağrı Ergezer

1983 Kahramanmaraş doğumlu. Lisans öğrenimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans İşletme (Pazarlama ABD) ve doktorasını işletme (pazarlama anabilim dalı) üzerine yaptı. Küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu bilgisayar teknolojileri ve internet, onun sosyal medya, dijital pazarlama ve dijital içerikler üzerine yoğunlaşmasını kolaylaştırdı. Şimdi özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan yazar; dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya ve tüketici davranışları üzerine bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Boş zamanlarında kendine ait olan "ergezer.net" adlı blogda deneyimlerini okuyucularıyla paylaşarak yerli yabancı çok sayıda şirkete danışmanlık hizmeti vermekte.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.