Sosyal Medyada Başarılı İçeriğin İpuçları

Sosyal Medyada Başarılı İçeriğin İpuçları

İşletmeler ve markalar sosyal medya üzerinden pazarlama stratejilerini, tüketiciler nezdinde kabul görebilecek ölçüde revize etmek kaydıyla daha büyük oranlarda başarıya ulaşabilmektedir. Sosyal medya denildiğinde bloglar, sosyal ağlar, mikro bloglar, imleme siteleri, medya paylaşım siteleri v.b. gibi birbirinden mantık olarak ayrılan farklı kategorilerde yayın yapan büyük bir kitleyi iletişim aracı olarak belirleyebilmekteyiz. Marka ve işletme açısından hangi sosyal medya platformunun kullanılacağı ise ürüne olan talep ve sosyal kanallardaki kullanıcı kitlesinin alışkanlıklarıyla orantılı olarak farklılık gösterecektir. Elbetteki sadece tek sosyal medya kanalına yoğunlaşmak ve o sosyal medya ağında tercih edilen içerik stratejisini diğer sosyal ağlara da entegre etmek suretiyle aynı stratejiyi sürdürmek çoğu zaman gerileme kaydetmenize sebep olur. Öyleyse sosyal medya ağlarının birbirinden farklı karakteristik özelliklere sahip olduğu gerçeğini hiçbir zaman akıldan çıkarmamak gerektiğini hatırlatarak, popüler reklam ajansları ve sosyal medya uzmanları tarafından test edilerek başarısı kanıtlanmış metotları sizler için paylaşma kararı aldım.

Aslında tamamen tesadüf eseri incelediğim yazı dizisinde farklı sosyal medya araçlarında denenmiş ve başarıya ulaşmış formüllerin ülkemizdeki içerik sağlayıcılar ve sosyal medya uzmanları açısından da faydalı olacağı görüşündeyim. Bu bağlamda makaleyi alıntıladığım My Clever Agency adlı sosyal medya ajansı tarafından hazırlanan “How to Create Posts: Version 5 (Infographic) adlı araştırma sonuçları ilginç detaylarla dikkatimi çekti. İçerik ve sosyal ağların farklılıklarını da düşündüğümde haklı oldukları sonucunu çıkardım. Sözü fazla uzatmadan Sosyal Ağlarda Başarılı İçeriğin İpuçları adlı raporu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Araştırmada konu alınan Linkedin, blog siteleri, Facebook, Twitter, Google +, Youtube ve Tumblr adlı sosyal medya araçlarında başarılı içeriğe nasıl sahip olunabileceği ile ilgili bilgiler verilmiş. İlk olarak Linkedin sitesiyle işe başlayalım.

Linkedin Ağları Üzerine Başarılı İçeriğin İpuçları

Milyonlarca üyesi ve hızla artan kullanım oranıyla dikkatleri çeken sosyal ağ sitesi Linkedin, tüketicilere ulaşabilmeniz için ideal mecralardan birisini oluşturmakta. Bu bağlamda My Clever Agency tarafından hazırlanan infografiğe göre Linkedin üzerinde içerik paylaşırken 50 karakteri geçmeyecek şekilde ve genellikle takipçilerinizle etkileşime girebileceğiniz, soru – cevap ağırlıklı, okuyucunun ilgisini çekebilecek üst yazılara sahip paylaşımlar bu platformda başarılı olmakta. Yine Linkedin paylaşımları yaparken mutlaka paylaşımın açıklama kısmına okuyucunun ilgisini çekecek metinlerden yerleştirmek de paylaşım ve takip oranını arttıran unsurlardan birisi olarak gösterilmiş. Konuyla uyumlu fotoğraf eklenmesi de görünürlüğü arttırmakta. Kısacası Linkedin üzerinden pazarlama çabaları gösteriyorsanız paylaşım içerikleriniz 50 karakterin altında ve bağlantı içeren bir tarzda olmalıdır. Tüketiciler bağlantı içermeyen paylaşımları linkedin üzerinde çok da paylaşıp beğenmezler. Zaten hazırladığınız web sitesine ziyaretçi çekmek ikinci ve üçüncü sayfalarında gezilebilme olasılığını arttıracaktır.

linkedin infografik

Facebook Ağı Üzerinden Başarılı İçeriğin Sırrı

Bir milyarın üzerinde aktif kullanıcısı bulunan Facebook, tüketicilere ulaşabileceğiniz ve hayran kitlenizi genişletebileceğiniz ideal ortamlardan birisi. My Clever Agency tarafından hazırlanan raporda Facebook üzerinden yayınlayacağınız içeriklerin bilgilendirici olması gerektiğini belirtmekte. İçerikle birlikte bağlantı paylaşımı yapılması da güvenilirliği arttıran bir etken olarak göze çarpmakta. Bununla birlikte 800 x 600 piksel genişliğinde fotoğraf ile desteklenen içerikler facebook kullanıcılarının beklentilerini tam anlamıyla karşılayabilecek özelliklere sahip. Ayrıca Facebook kullanıcıların yarıya yakını bu sosyal ağ sitesini mobil cihazlar ve uygulamalar üzerinden takip etmekte, bu nedenle paylaşılan içeriklerin aşırı uzun, büyük fotoğraflı ve karışık bağlantılara sahip olmaması beğeni ve okunma sayısını ideal oranda etkileyecektir.

facebook infografik

Twitter‘da ise durum oldukça ilginç. Reklamcılar tarafından pek sık tercih edilmese de son dönemlerde ziyaretçileri yönlendirmede etkili olduğu inancına vardığım mikroblog Twitter, pazarlamacılar açısından Call To Action (aksiyona çağrı) görsellerini mümkün olduğunca tercih etmelidir. Ayrıca 140 karakter sınırı bulunan Twitter üzerinde mümkün olduğunca kısaltılmış, anlam kaybına uğramamış ve barındırdığı bağlantı adresinin bit.ly gibi kısaltılmış linklerle birlikte oluşturulması en azından ilk aşamada ziyaretçi çekmekte güvenilir yöntemlerden birisi olarak tabir edilmiş. Ayrıca tweet üzerindeki resim ve fotoğrafların anlamlı olması favori edilme ve paylaşılma olasılığını arttırmakta.

twitter infografik

Blog Sitelerinde Başarılı İçerik İçin

Pazarlamacıların gizli silahı olan blog siteleri ile ilgili geçtiğimiz günlerde “blog pazarlama” adında faydalı bir makale hazırlamıştım. Özellikle son yıllarda gücünü fazlasıyla hissettiğimiz blog siteleri masum görünmelerinin yanı sıra pazarlama aracı olarak oldukça başarılı. İçerik pazarlaması sayesinde tüketici gruplarını ilginç başlıklarla konuya çekerek okurken bilinç altından reklamı empoze edebileceğiniz en önemli mecralardan birisi. Günümüzde özellikle webmaster forumlarında blog yazarlığı, ücretli makale satışları, seo uyumlu makaleler ve blog yazarlığıyla önemli gelirler elde eden grupları hepimiz yakından tanıyoruz.

My Clever Agency’e göre blog sitelerinde en başarılı içerik, dikkat çekici başlıktan geçiyor. Niche, arama motorlarından en çok talep gören başlıklarla açılan bilgilendirici konuların sayfaya ziyaretçi çekilmesinde ve arama motorlarında üst sıralarda görülmelerinde çok etkili. Blog sitelerinde yayınlayacağınız içeriklerde dikkat etmeniz gereken ikinci önemli husus ise ilk paragraf ve anlam bütünlüğü. Unutmayın ki okuyucular ilk paragrafta yazınızı sıkıcı bulursa geriye kalan bölümlerini de okumazlar. O nedenle ilk paragraflarınız okuyucunun ilgisini çekmeli, onları meraklandırmalı, kısacası okumadıkları takdirde çok şey kaybedecekleri hissiyatını vermelidir.

Aynı zamanda içerikler, konu bütünlüğünü bozmayan fotoğraf ve resimlerle süslenmelidir. Fotoğraflarla birlikte zenginleştirilmiş içerikler ziyaretçiler tarafından daha çok okunduğu gibi, arama motorları tarafından da sevilmektedir. Ayrıca blog içeriklerinizin 500 – 800 kelime arasında, okuyucuyu sıkmayan, aynı cümleleri tekrarlamayan bir uslubla hazırlanmalıdır. Sosyal paylaşım butonları yazılarınızın altında yerini almalı, yazılar yorumlara açık olmalıdır ve unutulmaması gereken en önemli husus; blog içeriklerinde dışarıya mümkün olduğunca az link çıkışı yapın.

blog infografik

Youtube İçeriklerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

En çok üye ve ziyaretçi kitlesine sahip medya paylaşım sitesi olan YouTube üzerinde paylaşacağınız içerikler en başta arama motorlarına uygun anahtar kelimeler içermelidir. “Media 1”, “video 1”, “movie” gibi başlıklarla açılan içerikler başarısız olacaktır, o nedenle içeriğiniz ne ise başlığınızı da içerikle bağlantılı şekilde tespit etmeniz gerekmektedir. Anahtar kelimeler, tıpkı blog sitelerinde olduğu gibi arama motorlarından bulunma ve ziyaretçileri videoya yönlendirme açısından önemlidir. Ayrıca eklenen medya içeriğiyle ilgili açıklayıcı kısa bir metin hazırlamak ve metin sonunda tüketiciyi yönlendirici bağlantı bulundurmak ziyaretçi sayınızıda önemli ölçüde arttıracaktır.

youtube infografik

 

Google + Üzerinde Başarılı İçerik İçin

Facebook’u yakından takip eden, Google’a ait sosyal ağ hizmeti Google + son dönemlerde artan kullanıcı kitlesi ve içeriği kaliteleştiren aracılardan birisi olarak dikkatleri üzerinde topladı. Dünyanın en çok tercih edilen arama motoru Google ile kardeş olması içerik paylaşımlarında önem sırası bakımından da liste başı olmaktadır. Bu nedenle pazarlama aracı olarak Google +’ı kullanmak hedef kitlenizi büyütmenizde önem arz etmektedir. Google + paylaşımlarında başlığınızı mümkün olduğunca popüler ve sık aranan cümlerlerle oluşturun. İçerik ve başlık mutlaka birbiriyle uyumlu olsun. Hashtag ile zenginleştirin ve anahtar kelimelerinizi içerikte kullanmayı ihmal etmeyin. Google + hesabınızla mutlaka önemli gruplara üye olun. Yalnızca içerik paylaşmayın, başka paylaşımlara yorum yaparak kendi hayran kitlenizi oluşturun. İçeriklerinizde mutlaka fotoğraf olsun, takipçiler Google + üzerindeki içeriklerde bulunan fotoğrafları bazen ilgi çekici bulabilmekte. Forumlardan takip edebildiğim kadarıyla Google + geleceğin en önemli ağlarından birisi olma yolunda hızla ilerliyor.

google plus infografik

Bir önceki yazımız olan Blog Pazarlama Nedir? başlıklı makalemizde blog marketing, Blog pazarlama ve blog pazarlama nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Çağrı Ergezer

1983 Kahramanmaraş doğumlu. Lisans öğrenimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans İşletme (Pazarlama ABD) ve doktorasını işletme (pazarlama anabilim dalı) üzerine yaptı. Küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu bilgisayar teknolojileri ve internet, onun sosyal medya, dijital pazarlama ve dijital içerikler üzerine yoğunlaşmasını kolaylaştırdı. Şimdi özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan yazar; dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya ve tüketici davranışları üzerine bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Boş zamanlarında kendine ait olan "ergezer.net" adlı blogda deneyimlerini okuyucularıyla paylaşarak yerli yabancı çok sayıda şirkete danışmanlık hizmeti vermekte.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.