Sosyal Medya’nın Markalara Etkisi

Sosyal Medya’nın Markalara Etkisi

Eski ya da yeni hemen hemen tüm işletmeler sosyal mecralarda kendisine bir yer edinme gayreti içerisinde. Sosyal medya araçlarının pazarlamaya olan etkisiyle ilgili yazımızı daha önceleri yayınlamıştık. Buradan hareketle markalar açısından daha büyük bir kitleye ulaşmak sosyal mecralarda yakalayabilecekleri ilk amaçlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. İşletmeler açısından kendi markalarını sosyal medya araçlarını kullanarak tanıtmak hem ölçülebilir bir geri dönüş hem de maliyet açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca son dönemlerde özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler ürettiği markaları geleneksel medya araçları kullanman yerine sosyal medya kanalları üzerinden pazarlamayı tercih ediyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre işletmelerin düştüğü en büyük hatalardan birisi beğeni ve hayran sayısıyla marka değerini eş tutmak. Tüketiciler nezdinde marka beğenisi ve işletme hayran kitlesi aslında negatif etki yaratmakta. Bu sebepten dolayı işletmeler sosyal medya stratejilerini tüketici ile sıcak ilişkiler kurma yönünde geliştirme mecburiyetinde kaldı. Peki bunu nasıl yaptılar?

sosyal medyanin markaya etkisi

Eski ya da yeni bir işletmenin marka değeri oluşturmak amacıyla tercih ettiği sosyal medya kanalları üzerinde ilk yapılanlar kendi tüketici kitlelerinin hangi sosyal ağlarda yoğunlaştığının yanıtını aramak oldu. Çünkü tüm sosyal kanallar, işletme ve marka açısından aynı tüketici kitlesini sağlayamamakta. Bu nedenle büyük markalar sosyal medya uzmanları aracılığıyla tüketici kitlesini on ikiden vurmayı başardı, fakat küçük ölçekli işletmeler sosyal medya kanalı seçiminde yaptıkları yanlışlar nedeniyle tüketici kitlesini yakalamayı başaramadı. Sosyal ağlarda markalara düşen en önemli görev tüketicinin dikkatini çekebilmektir. Yani ne kadar ünlü bir marka olursanız olun tüketiciye sosyal medya üzerinden birşey kazandıramıyorsanız bu mecralarda başarılı olmanızın imkanı yok. Örneğin Burger King, Whopper Sacrifice adını verdiği sosyal medya kampanyasında tüketici kitlesine bedava hamburger kazanma fırsatı sağladı. Whopper Sacrifice adını verdikleri uygulamaya göre bulundukları sosyal ağ üzerinde 10 arkadaşını silerek Burger King barbeküsüne bırakan kişi bedava Whopper menü kazandı. İlk aşamada kullanıcıların arkadaşlarını silip silmeme konusunda tereddüte düştüğünü fakat, bedava ürün kazanmak için uzun süredir ilişkisi olmadığı ya da hiç tanımadığı arkadaşlarını bir anda silip barbeküye gönderdikleri görüldü. Burger King bu kampanya ile milyonlarca kullanıcı kitlesine ulaşırken yalnızca 22 bin bedava Whopper hamburger dağıttığını açıkladı. Aynı zamanda ilgili kampanya döneminde satışların ve marka bilinirliğininde arttığı görüldü.

Kısacası sosyal medya kanalları üzerinde tüketicinin lehine yapılacak olan pazarlama kampanyaları marka bilinirliğini ve hayran kitlesini olumlu olarak etkilemektedir. Bu nedenle markasını duyurmak ve markalaşmak isteyen işletmelerin sosyal medya kanallarını en uygun stratejileri tercih ederek kullanmaları gerekmektedir.

 

Bir önceki yazımız olan Mistik Pazarlama (Mystical Marketing) başlıklı makalemizde din pazarlaması, dini pazarlama ve mistik pazarlama hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Çağrı Ergezer

1983 Kahramanmaraş doğumlu. Lisans öğrenimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans İşletme (Pazarlama ABD) ve doktorasını işletme (pazarlama anabilim dalı) üzerine yaptı. Küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu bilgisayar teknolojileri ve internet, onun sosyal medya, dijital pazarlama ve dijital içerikler üzerine yoğunlaşmasını kolaylaştırdı. Şimdi özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan yazar; dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya ve tüketici davranışları üzerine bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Boş zamanlarında kendine ait olan "ergezer.net" adlı blogda deneyimlerini okuyucularıyla paylaşarak yerli yabancı çok sayıda şirkete danışmanlık hizmeti vermekte.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.