Tarihçesi çok eskilere dayanan tanıtım yazısının ilk örneklerine Eski Mısır, Antik Yunan ve Roma’da rastlanmaktadır. Yüzlerce yıl önce reklamın ilk ortaya çıktığı dönemlerde duyurular için kullanılmaya başlanan tanıtım yazıları, günümüzde kurumsal içerikle başta olmak üzere, ürün ya da hizmetlere yönelik hemen hemen her yerde karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak tanımlamak gerekirse tanıtım yazısı, geleneksel ya da modern medya ortamlarında işletmelerin ya da markaların ürün veya hizmetlerle ilgili olarak bilgilendirici, ikna edici, karşılaştırma yapmayı sağlayıcı ve harekete geçirici içerik metinlerine verilen addır. Tanıtım yazıları bazen kurumsal kimlik oluşturmada kullanılırken, bugünkü anlamda ürününüzü markanızı, hizmetinizi tanıtma ve onlar hakkında bilgi vermek maksadıyla da tercih edilebilmektedir. Bilindiği üzere tanıtım yazıları, okunarak tüketilecekleri için okuyan kişinin anlayacağı bir dille kaleme alınmalı, noktalama işaretlerine ve imla kurallarına dikkat edilerek hazırlanmalıdır.
Dijital platformlarda tanıtım yazısı, internetin kullanıldığı her ortamda ürün, hizmet ya da kurumsal kimliğinizi ön plana çıkarmayı amaçlayan metinler şeklinde tanımlanırken; geleneksel medyadaki kullanımından çok daha farklı amaçlara hizmet etmektedir. Bilindiği gibi SEO’nun temelini kaliteli içerikler oluşturur. Bu bağlamda içeriğin temelini de kaliteli hazırlanmış metinler meydana getirmektedir. Bu noktadan hareketle arama motorları için önemli olan en temel husus kaliteli metin içeriklerinin olup olmadığıdır. Çünkü artık arama motorları yapay zekayı kullanabilen ve buna bağlı olarak metin içeriklerinin kalite seviyelerini tespit edebilen özelliklere sahiptir. İyi tanıtım yazısı arama motorları (Google, Bing, Yahoo, Yandex, Baidu) nezdinde en önem verilen değişkendir. Dolayısıyla arama motorları tarafından sayfa imajınız, hazırladığınız metin içeriklerinin kalitesiyle de doğru orantılıdır. Dijital platformlarda tanıtım yazılarının başarısını ölçebilmek adına yazı içerisinden dışarıya linkler çıkartırız. Bu linkler bazen belirli bir cümleyi kapsadığı gibi, bazen de tek kelime üzerinden yapılan çıkışlar olabilmektedir. Bu link çıkışları site içi olabildiği gibi aynı zamanda site dışı da yapılabilmektedir. Bu durum ilgili içeriklerin kalitesine göre, çıkış yapılan bağlantılarda yönlendirilen sitenin arama motorları nezdindeki imajını da yükseltmektedir. Bu bağlamda tanıtım yazıları SEO açısından büyük öneme sahipken, aynı zamanda tek başına da yeterli değildir.
SEO Çalışmalarında Tanıtım Yazısının Önemi
Metin içerikleri içerisindeki cümle ya da kelimelere verilen bağlantılar, SEO literatüründe Backlink olarak isimlendirilmektedir. Dolayısıyla tanıtım yazıları Backlink kullanımının en yaygın olduğu ortamlardan birisidir. SEO açısından değerlendirdiğimizde büyük öneme sahip tanıtım yazıları Backlink kullanımıyla birleştirildiğinde büyük oranda olumlu etki yaratmaktadır. Çünkü Backlink kullanımında esas; belirlenen anahtar kelimelerde, arama motorları sıralamalarında yükselmek amaçlanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, içeriklerin özgün, kaliteli, hatasız ve değeri yüksek sitelerde yayınlanması hususudur. Zaten SEO ile yakından ilgilenen herkes, tanıtım yazılarından fayda saylayacak Backlinkler çıkarmayı amaçlamaktadır.
Aslına bakıldığında SEO uyumlu tanıtım yazısı olayı, yalnızca safsatadan ibaret olmakla birlikte, kaliteli içeriklerde SEO uyumu diye bir durumun kabul edilebilir olmadığını düşünüyorum. Çoğu içerik hizmeti veren sitede “SEO uyumlu makale”, “SEO uyumlu tanıtım yazısı” ilanları görürsünüz; bugünkü tecrübeme dayanarak içeriklerde SEO uyumu aramanın yanlış olduğu inancındayım. Çünkü içerik kaliteliyse, zaten SEO açısından da kalitelidir.
Tanıtım Yazısı Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Özgün Olmalıdır
Kaliteli içeriğin öneminden yeteri kadar bahsetmiştik. Fakat içerik nasıl kaliteli olmalıdır, içerik açısından kalitenin belirli bir standartı var mıdır sorularını yanıtlamadık. O nedenle ilk olarak bu sorunu çözelim. Yalnızca tanıtım yazıları değil, tüm web içeriklerinin en başta özgün olması gerekmektedir. Özgünlük, diğer yazılarla benzememe özelliğidir. İçerikte özgünlüğü sağlayabilmek için herşeyden önce kelime literatürünüzün geniş olması ve yazdığınız konuya hakim olmanız gerekmektedir. Bu nedenle herkes her içeriği ya da her tanıtım yazısını yazabilir denmesine şahsen karşı çıkıyorum.
Hatasız Yazılmalıdır
Tanıtım yazılarında olması gereken bir diğer özellik, doğru dilbilgisi ve imla kullanılarak hazırlanması zorunluluğudur. Bu özellik içeriğinizin, ziyaretçi tarafından doğru bir şekilde okunup anlamasını sağlarken; aynı zamanda yukarıda belirttiğimiz arama motorları tarafından da dikkat edilen en önemli kriterdir. Yazmış olmak için yazmak, anlamsız cümlelerle, imla ve noktalama kurallarına uygunsuz hazırlanan içerikle okuyucu tarafından anlaşılamadığı gibi, aynı zamanda arama motorları tarafından da karmaşık olarak tabir edilmektedir. SEO açısından da tanıtım yazılarında özenle seçilen ve Backlink olarak kullanılan anahtar kelimeler, aslında ziyaretçiyi yönlendirmekten daha çok, arama motorlarında ilgili anahtar kelime sıralamalarında üste çıkmak amacıyla tercih edilmektedir. SEO’da önerme olarak tabir edilen Backlink, yayınlanan tanıtım yazısının önerdiği farklı siteyi hedeflemesinden dolayı, yukarıda bahsettiğimiz içerik kalitesinin önemli olmasını istememizin de nedeni budur. Bu önermeler Backlinler sayesinde yapılmaktadır. Arama motoru örümcekleri (botlar), bu backlinler aracılığıyla yönlendirdiğiniz adresi daha fazla ziyaret eder. Backlink’in hedeflediği adrese ulaşan botlar ilgili adresi indexleyerek arama motorunun veritabanına kaydedilmesini hızlandırır. Bu süreçte backlink’in kullanıldığı içeriklerin ve yönlendirilen site içeriklerinin kaliteli olması, arama motoru sorgularında üst sıralara taşınmanıza yardımcı olur. Zaten SEO çalışması yaptırmanın temelinde de bu amaç vardır.
Reklamın Tüm Özelliklerini Taşımalı Ama Reklam Gibi Görünmemelidir
Tanıtım yazıları bilgi vermek, karşılaştırma yapmak, ikna etmek ve harekete geçirici mesajlar vermek zorundadır. Buradaki amaç organik ziyaretçi kitlesini etkilemektir. Çünkü bir içeriği tüketen ziyaretçi o içerikten etkilenmezse yapılan çalışma da boşa gitmiş olur. Özellikle yüksek ziyaretçi sayılarına sahip web sitelerinde tanıtım yazısı yayınlatmanın gerçek nedeni de budur.
Tanıtım yazıları reklama yönelik olmamalıdır. Yani başlığından, kurgusuna varana kadar, sonuç bölümüne gelinceye dek, okuyucunun zihninde reklam ihtimali yaratmamalıdır. Çünkü ziyaretçiler reklam okumayı sevmez, hatta reklam olduğunu anladıkları içerikleri anında terk ederler. Bu da organik olarak etkileyeceğiniz kitlenin azalmasına yol açar. O nedenle tanıtım yazıları mutlaka profesyonel içerik uzmanları tarafından hazırlanmalıdır.
Ne Uzun Ne Kısa Olmalı
Tanıtım yazıları çok kısa olmamakla birlikte, aşırı derecede de uzun olmamalıdır. Örneğin kurumsal içerikler (hakkımızda, vizyon, misyon, neler yaptık, hizmetlerimiz vs) mümkün olduğunca kısa ve anlaşılır bir şekilde kaleme alınmalıdır. Mümkün olduğunca doğru bilgiler verilmeli, vizyon ve misyon için ulaşılabilir hedefler tayin edilmelidir. Bu konuda yine tecrübeme dayanarak, kurumsal kimliği ifade eden içeriklerin 100 – 200 kelimeyi geçmemesini, vizyon misyon içeriklerinin toplamda 100 kelimeden uzun olmamasını tavsiye ediyorum. Fakat ürün, marka, kurum gibi backlink amacına yönelik, aynı zamanda organik ziyaretçileri de yönlendirme hedefi varsa, ideal içerik miktarının 350 – 400 kelime civarında olması tercihimdir.
Profesyoneller Tarafından Hazırlanmalıdır
Özellikle bazı forumlarda rastladığım tanıtım yazısı kategorilerindeki yazarların içeriklerine temkinli yaklaşmanız gerektiğini hatırlatarak, kelime sayısını doldurmak amacıyla konudan konuya atlayıp içeriğin omurgasını bozanlar ile kesinlikle çalışmamanızı tavsiye ederim. 1 – 2 lira gibi komik rakamlarla tanıtım yazısı ve içerik hazırlayanların bu işin eğitiminden uzak; SEO, dilbilgisi, imla ve özgünlük hakkında hiçbir şey bilmedikleri ap açık ortadadır. Bu nedenle kar ettiğinizi sanıp ileride zarar etme ihtimaliniz an meselesidir.
Benim Tanıtım Yazısı Stratejilerim
2010 yılından bu yana pazarlama, müşteri ilişkileri, tüketici davranışları, reklam, SEO ve sosyal medya, dijital pazarlama gibi konularda naçizane bilgilerimi sizlerle paylaşan bir blog yazarı; aynı zamanda uzun süredir SEO, içerik pazarlaması, Sosyal Medya Pazarlaması gibi konularda hem akademik hem de pratik çalışmalar yapan birisi olarak, tanıtım yazısı konusunda sizlere en önemli tavsiyem, mutlaka bu işi profesyonel olarak yapan içerik yazarlarıyla çalışmanız olacaktır. Özellikle forumlarda 1-2 lira karşılığında tanıtım yazısı hazırlayanlardan mümkün olduğunca uzak durup, dili kullanmayı iyi bilen, hatasız yazabilen, anlatım bozukluklarını düzeltebilen, noktalama ve imla kurallarına riayet edebilen, özgün yazan; en önemliside yaratıcı düşünebilen kişilerle çalışmanızı tavsiye ediyorum. Yukarıda da vurguladığım gibi “SEO uyumlu makale” yada “SEO uyumlu tanıtım yazısı” başlıklarına kesinlikle aldanmadan, kaliteli içerik, kaliteli tanıtım yazıları oluşturmanız gerektiğini düşünüyorum.
Uzun süredir pek çok işletmeye marka konumlandırma, kurumsal kimlik oluşturma ve tanıtım yazısı, SEO ve içerik hizmeti veriyorum.
Teklif almak için tıklayınız
Bir önceki yazımız olan Mobil Ticaretin Durumu başlıklı makalemizde 2018 mobil ticaret, dünyada mobil ticaret ve mobil ticaret hakkında bilgiler verilmektedir.
Çağrı beyle reklam ajansımızın kurumsal yazılarının yanında, blog yazılarımız için çalıştık. Şimdiye kadar gördüğün en kaliteli yazıları yazdığını söyleyebilirim. Aramıza katılması için çok ısrar etsekte yoğunluktan kabul etmedi. Kendisiyle gözü kapalı çalışabilirsiniz.
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. İçerikleri beğendiğinize sevindim. Yeniden çalışmak dileğiyle.
Böyle iyi izah edilmiş başka bir yazı göremedim. Açıklamalar için çok teşekkürler.
Turizm rehberliği üzerine faaliyet gösteren tur operatörü şirketimizin kurumsal içeriklerini Çağrı beye hazırlattık. Pazarlama alanında uzman olduğunu biliyordum fakat, turizm konusunda da bir o kadar bilgi sahibi olduğunu tahmin etmemiştik. Şu an arama motoru sorgularında içeriklerimiz hedeflediğimiz yerlerde. Kendisine bu vesile ile teşekkür ediyor, yeniden çalışmak için can atıyoruz.
Turist Rehberi Süheyl A.Ş.
Çağrı beyle 3 yıldan bu yana çalışıyoruz. Bir dönem ajansımızın içerik ve sosyal medya danışmanlığını aktif olarak yürütmüştü. Şimdilerde uzakta fakat ne zaman yardıma ihtiyacımız olsa bizi kırmıyor. Kendisiyle düşünmeden çalışabilirsiniz.
Mustafa Yakut
Yakut Ajans
Çağrı Bey,çok güzel olmuş makaleniz.Tebrikler …
çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.